Klik hier voor de online versie


20 augustus 2013

Crisis.... ook in bandenland

Uit een onderzoek van banden branchevereniging VACO blijkt dat 41% van de auto's in Nederland met n of meer beschadigde of versleten banden rijdt. 9% heeft zelfs verkeersonveilige banden. Ruim 700.000 auto’s zijn dus een (groot) risico voor de verkeersveiligheid.

Versleten of beschadigde banden
Het karkas (de kern van de band) kan beschadigd raken door het rijden over een stoeprand of na een noodstop met hoge snelheid. Dit benvloedt de stevigheid van de band maar het is van buiten moeilijk te zien. Bij een auto of motor voel je soms een bobbeltje terwijl je op een vlakke weg rijdt.
Ook droogtescheurtjes in de wang (zijkant) van de band zijn moeilijk te zien. Zonlicht en ouderdom drogen het rubber van de band uit en dit zorgt voor zwakke plekken die, bij zware belasting, als eerste bezwijken.

Versleten of beschadigde banden kunnen onveilige situaties opleveren bij auto's, caravans, motoren en aanhangwagens. Maar ook een te lage bandenspanning is gevaarlijk. Door een te lage spanning, vooral bij hogere snelheden en zware belasting, wordt de band dusdanig vervormd dat de lucht in de band erg warm wordt en uitzet. Die lucht moet er dan uit en met een oude of versleten bandis het risico op een klapband heel groot.

Winterbanden
400.000 auto's (5%) reden in juni van dit jaar nog op winterbanden en dat kan gevaarlijk zijn bij zomerse temperaturen.

Hoe voorkom je een klapband?
1.
Controleer regelmatig of de banden de juiste spanning hebben. Meet koude banden met een eenvoudig bandenspanningsmetertje (ook te vinden bij tankstationsof een garagebedrijf). De juiste bandenspanning verschilt per merk/type auto, motor of vrachtwagen en ook voor aanhangwagens en caravans geldt een voorgeschreven spanning. Dit is terug te vinden in het instructieboekje, maar rij bij twijfel langs uw garage.
Bij zware belasting, zoals een vakantierit met volle bepakking in de auto, moet de bandenspanning vaak een paar tienden bar hoger zijn dan bij normaal gebruik.

Wij adviseren de bandenspanning elke twee weken te checken.

2. Vervang oude banden op tijd. Autobandenbereiken meestal eerder de minimum profieldiepte dan dat de band te oud is. Maar motoren en caravans maken vaak minder kilometers en de band zal eerder te oud zijn dan versleten. Wij adviseren in het zevende gebruiksjaar te vervangen.

Hoe oud zijn uw banden ?
Aan de zijkant van elke band staat een viercijferige DOT-code, waarvan de eerste twee cijfers de productieweek zijn, het tweede paar cijfers is het jaar. Dus 0612 betekent dat de band in week 6 van 2012 geproduceerd is.

Soms staat de DOT-code aan de achterkant van de band en kun je hem dus alleen aflezen als de auto op de brug van een werkplaats staat. Ook hier geldt: rij bij twijfel even langs, wij kunnen het zo voor u aflezen.

3. Laat regelmatig banden nakijken door de garage, zeker nadat een stoeprand is geraakt of met slippende banden is geremd. Alleen door het wiel vrij van de grond te laten draaien en goed te kijken kan een mogelijke beschadiging in het karkas opgespoord worden. Bij twijfel: vervangen ! Een nieuwe band is veiliger, zuiniger en stukken goedkoper dan de nasleep van een ongeval of pech.

4. Over iets heen rijden dat op de weg ligt is natuurlijk moeilijk te voorkomen. Maar een goede band met de juiste spanning is meer bestand tegenonverwachte dingen dan een oude, te zachte band. Nog een reden dus om banden regelmatig te controleren!

Goed om te weten :
Bedenk dat alleen een geldige APK geen onderhoud is: veel mensen besparen momenteel op auto onderhoud en dat is niet verstandig met de kinderen op de achterbank, een volle kofferbak en de caravan aan de haak. Een check is zo gedaan en kan een hoop ellende besparen.

Ook bij caravans geldt, al lijken de banden nog goed, lang stilstaan in de stalling of juist in de zon op de camping is niet goed voor het rubber. Bedenk dat een klapband bij een caravan niet alleen zorgt voor een levensgevaarlijke situatie op de weg, maar ook veel schade aan de caravan kan opleveren.

Kortom: zorg voor een veilige, goed onderhouden auto, motor, caravan of aanhangwagen.

>Terug naar de nieuwsbrief

 

Meer nieuws...Om te verzekeren dat u al onze emails ontvangt, raden wij u aan de afzender van
deze nieuwsbrief aan uw adressenbestand toe te voegen